Elämä Fabryn taudin kanssa
Harvinaissairaudet, kuten Fabryn tauti, aiheuttavat erilaisia huolenaiheita kuin yleiset sairaudet. Erilaisuus voi olla vaikeaa, kun useimmat ihmiset joiden kanssa olet tekemisissä, eivät ole koskaan kuulleetkaan diagnoosistasi. Et kuitenkaan ole yksin – maailmassa on 300 miljoonaa ihmistä, joilla on jokin harvinaissairaus.
Fabryn tauti – elämä harvinaissairauden kanssa
Äärimmillään harvinaissairaus voi esiintyä vain muutamalla ihmisellä koko maailmassa. Harvinaissairauden määritelmä vaihtelee eri maissa. EU:ssa harvinaissairaudeksi katsotaan “sairaus tai vamma, joka aiheuttaa merkittävän toimintakyvyn heikkenemisen ja johon sairastuu vähemmän kuin 5 ihmistä 10 000:sta”. Suomessa arvioidaan yli 300 000 ihmisellä olevan harvinaissairaus.
Kokonaisuutena harvinaissairaudet eivät kuitenkaan ole niin harvinaisia, sillä tunnetaan yli 6 000 erilaista harvinaissairautta. Euroopassa noin 30 miljoonalla ihmisellä on jokin harvinaissairaus ja maailmassa 300 miljoonalla. Jopa 6–8 prosentilla EU:n väestöstä on harvinaissairaus.
Fabryn tauti on harvinainen sairaus – sitä sairastaa noin 2 ihmistä 100 000:sta.
Tutkimustyötä tehdään kiivaasti, diagnostiikkaa hiotaan ja parannetaan, ja harvinaissairauksia sairastavat ihmiset yhdistyvät potilasjärjestöihin eri puolilla maailmaa.
Poikkeavuus
Kun henkilöllä todetaan jokin vakava krooninen sairaus, kuten diabetes, syöpä tai reuma, on tämä jo sinänsä riittävän haastavaa. Mutta erityisen haastavaa on, jos kyseessä on sairaus, josta et sinä yhtä vähän kuin kukaan lähipiirissäsikään ole koskaan kuullut. Pelkästään tunne että olet yksin tämän sairauden kanssa voi aiheuttaa eristäytymistä ja ongelmia itsellesi ja vuorovaikutussuhteillesi perheen, koulun ja työympäristön kanssa. Siksi psykologinen ja sosiaalinen tuki on tärkeää lääketieteellisen hoidon lisäksi.
Harvinaissairaus tuo erityisiä haasteita elämänsä kehitys- ja muutosvaiheessa oleville lapsille ja nuorille. Lapsuuteen ja kehitykseen liittyvien hormonimuutosten ja tunnemaailman kehityksen lisäksi lapset ja nuoret joutuvat kohtaamaan ja käsittelemään harvinaista sairauttaan, jota heidän on yritettävä ymmärtää ja johon heidän on suhtauduttava jollain tavalla. Monet teini-ikäiset nuoret eivät halua erottua tai poiketa joukosta vaan haluavat olla samanlaisia kuin muut. Nuori saattaa tuntea olonsa epämukavaksi jos hänellä on finnejä, jos hän on pidempi kuin muut tai jos hänellä on erilaiset vaatteet kuin kavereilla. Jos nuorella lisäksi on sairaus, josta kukaan ei ole kuullut ja jota kukaan ei ymmärrä, elämän kokonaisuutta voi olla vaikea käsitellä.
Elämä harvinaissairautta potevana perheenjäsenenä voi myös olla monin tavoin vaikeaa ja aiheuttaa psykologista, taloudellista ja sosiaalista stressiä. Usein tutkimustietoa ja tukea on niukalti, ja terveydenhuollon, kouluttajien ja opettajien sekä hoidosta huolehtivien tahojen tietotaso voi olla puutteellinen. Ansiot pienenevät ja taloudellinen rasitus kasvaa, asunnon mukauttaminen voi aiheuttaa kustannuksia.
Taudinmääritys vaatii aikaa
Koska harvinaissairaudet ovat erilaisia ja niitä on kosolti, yksittäinen lääkäri ei voi hallita niitä kaikkia. Siksi käy usein niin, että harvinaisia sairauksia sairastavat potilaat joutuvat odottamaan pitkään ennen kuin oikea diagnoosi selviää.
Ruotsin harvinaissairauksien kansallisen yhdistyksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia harvinaissairautta sairastavista henkilöistä on sitä mieltä, että terveydenhuollossa ei ole riittävästi tietoa harvinaissairauksien asianmukaisista hoidoista.
On varsin tavallista, että potilaat joutuvat itse huolehtimaan hoitonsa järjestämisestä, mikä voi olla hyvin aikaa vievää. Omien tarpeiden puolustaminen ja kuvaaminen on kuluttavaa.
Valoisampi tulevaisuus
Harvinaissairaudet ovat usein perinnöllisiä. Välineet geneettisten eli perimään liittyvien harvinaissairauksien tunnistamiseksi olivat pitkään puutteelliset ja riittämättömät. Mutta viime vuosina uudet menetelmät ovat lisänneet käänteentekevästi ymmärtämystämme monien harvinaissairauksien syistä. Taudinmääritys on kehittynyt valtavasti samalla kun harvinaissairauksiin liittyvän perinnöllisyystieteen eli genetiikan osaaminen on kasvanut.
Harvinaissairauksien tutkimus hyödyttää potilaita. Tutkimus voi näet selittää sairauden ominaisuuksia, vahvistaa mistä täsmällisestä sairaudesta on kyse ja valottaa taudin kulkua ja ennustetta. Tutkimus voi johtaa uusien lääkkeiden keksimiseen, jotka parantavat tai lievittävät sairauksia, ja luoda paremman hoidon ja tuen perustan.
Työkalu
Harvinaissairauteen sairastuminen voi olla monella tavoin vaikeaa. Vaikka tilanne on vaikea, voit silti tehdä paljon vaikuttaaksesi jokapäiväiseen elämääsi, jotta voit elää mahdollisimman hyvin sairaudestasi huolimatta.
Kuinka Fabryn tauti periytyy
Fabryn tauti johtuu mutaatiosta X-kromosomissa sijaitsevassa GLA-geenissä. Kromosomit ovat solujensisäisiä rakenteita, joissa perimämme (DNA) sijaitsee. Sukupuolikromosomit nimetään kirjainten X ja Y mukaan. Naisilla on kaksi X-kromosomia, miehillä on yksi X-kromosomi ja yksi Y-kromosomi.
Fabryn tautia sairastava nainen siirtää toisen X-kromosomeistaan kaikille lapsilleen, eli todennäköisyys, että mutaatio periytyy lapselle on 50 prosenttia. Fabryn tautia sairastava mies siirtää X-kromosominsa vain tyttärilleen, joten kaikki hänen tyttärensä perivät taudin, mutta ei yksikään hänen pojistaan, jotka perivät Y-kromosomin isältään.
Lapset, sekä pojat että tyttäret, jotka perivät X-kromosomin jossa ei ole mutaatiota, eivät saa Fabryn tautia eikä tauti periydy heidän lapsilleen.
Fabryn tauti on X-kromosomisidonnainen peittyvästi (resessiivisesti) periytyvä sairaus
Fabryn taudin peittyvä, X-sidonnainen periytyvyys tarkoittaa, että mutaatio sijaitsee sairastuneen miehen X-kromosomilla ja sairastuneen naisen toisella kahdesta X-kromosomista. Vaurioituneiden solujen osuus elimistössä vaihtelee sukupuolten välillä. Miehillä kaikki solut vaurioituvat jossain määrin, koska heillä on vain yksi X-kromosomi jokaisessa solussa. Naisilla esiintyy niin sanottua X-kromosomin aktivoitumista, jolloin toinen X-kromosomeista kytkeytyy satunnaisesti pois päältä. Näin ollen naisella on jokaisessa solussa joko mutatoitunut tai toimiva GLA-geeni. Niiden solujen osuus, joissa mutaation sisältävä X-kromosomi on aktiivinen, voi vaihdella ja siksi oireiden vakavuus vaihtelee naisilla.
GLA-geeni on malli tai sapluuna, jonka mukaan alfa-galaktosidaasi A -entsyymin tuotanto toimii solussa. Fabryn taudissa on erityyppisiä GLA-geenin mutaatioita, joista jotkut aiheuttavat entsyymin vääränlaista toimintaa, toiset johtavat siihen että entsyymiä ei tuotu lainkaan. Siksi toimivan alfa-galaktosidaasi A -entsyymin määrä vaihtelee eri potilailla. Lääkärisi kertoo sinulle halutessasi, minkä tyyppinen mutaatio sinulla on.
Taudin periytymisen riski isältä lapselle ja äidiltä lapselle on erilainen. Taudin ilmentymä lapsessa vaihtelee myös.
Varhainen diagnoosi tärkeää
Fabryn tautia ei voida parantaa. Oireita on kuitenkin mahdollista ehkäistä ja lievittää monin eri tavoin. Fabryn tautia sairastavien tunnistaminen voi siis auttaa useampia ihmisiä hidastamaan taudin etenemistä. Siksi on tärkeää, että muiden perheenjäsenten ja lähisukulaisten geeninkantajuus selvitetään.
Tärkeää, että perheenjäsenet seulotaan
Koska Fabryn tauti johtuu perimän mutaatiosta, tautia esiintyy yleensä useilla saman perheen jäsenillä. Jos sinulla on todettu Fabryn tauti, on todennäköistä, että tautia on suvussasi muillakin. Tutkimusten mukaan kutakin diagnosoitua Fabryn-potilasta kohden DNA-analyysilla tunnistetaan ainakin viisi sukulaista, joilla myös on tauti.
Fabryn tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Oireita on voidaan kuitenkin ehkäistä ja lievittää eri tavoin. Fabryn tautia sairastavien tunnistaminen voi siis auttaa useita ihmisiä, joille taudin eteneminen voidaan hidastaa. Siksi on tärkeää, että muille perheenjäsenille ja lähisukulaisille annetaan tilaisuus selvittää, ovatko he mutatoituneen GLA-geenin kantajia.
Jos haluat selvittää, onko sukulaisillasi Fabryn tauti, lääkärisi voi auttaa sinua laatimaan sukupuun, joka selvittää kenellä suvussa saattaa olla Fabryn tauti ja kenellä ei.
Perinnöllisyysneuvonta
Kun sinulla diagnosoidaan Fabryn tauti, sinulle ja perheellesi tarjotaan perinnöllisyysneuvontaa. Tämä tarkoittaa, että saat tietoa taudista, sen periytymisestä ja todennäköisyydestä että se periytyy tuleville sukupolville.
Jos haluat saada lapsen ja sinulla tai kumppanillasi on Fabryn tauti, voit myös saada tietoa sikiödiagnostiikan mahdollisuuksista. Koeputkihedelmöityshoidon yhteydessä on mahdollista selvittää monen perinnöllisen sairauden kantajuus ja lisäksi alkio*- ja sikiödiagnostiikka ovat mahdollisia
* Alkiodiagnostiikassa otetaan alkiosta solunäyte jo ennen kuin raskaus on alkanut eli koeputkihedelmöitysvaiheessa.
Neuvoja Fabryn taudin hallintaan
Harvinaissairauteen sairastuminen voi olla monella tavoin vaikeaa. Vaikka tilanne on vaikea, voit silti tehdä paljon vaikuttaaksesi jokapäiväiseen elämääsi, jotta voit elää mahdollisimman hyvin sairaudestasi huolimatta.
Fabryn tautiin liittyvä alakuloisuus ja masennus
Alakuloisuus ja masennus ovat yleisiä Fabry-potilailla, aivan kuten väestössä muutenkin. Noin 5–7 prosentilla suomalaisista on masennus. Tästä voit lukea lisää alakuloisuuden ja masennuksen välisistä eroista ja syistä, ennusmerkeistä, hoidosta ja itsehoidosta.
Fabryn taudin kanssa eläminen vaikuttaa sekä fyysiseen terveyteen että mielenterveyteen. Ahdistukseen on monia syitä. Usein Fabry-diagnoosiin päätymiseen kuluu vuosia ja lukemattomia vastaanotto- ja tutkimuskäyntejä. Sinulle on ehkä toistuvasti sanottu, ettei oireillesi ole selitystä, ja olet ehkä tuntenut, ettei sinua oteta vakavasti. Kun diagnoosi sitten lopulta selviää, saattavat tieto kroonisesta sairaudesta ja huoli tulevaisuudesta ahdistaa.
Fabryn taudin kanssa eläminen voi myös vaikuttaa sosiaaliseen elämään. Se voi rasittaa perhe- ja ystävyyssuhteita. Lähi-ihmiset kenties huomaavat ettet voi hyvin, mutta he eivät tiedä miten toimia tai käyttäytyä. Epävarmuus työssä selviytymisestä ja taudin etenemisestä rasittavat mieltä.
Harvinaissairauden kanssa eläminen voi aiheuttaa yksinäisyyden tunnetta. Jo tunne yksin olemisesta voi aiheuttaa eristäytymistä ja vaikuttaa mielenterveyteen. Saatat olla alakuloinen. Alakuloisuus ja masennus ovat yleisiä Fabryn taudin yhteydessä.
Alakuloisuus ja masennus ovat kaksi eri tilaa. Alakuloisuus kuuluu elämään ja vaikuttaa ajoittain kaikkiin ihmisiin, mutta masennus on psyykkinen sairaus.
Ahdistus on tavallista masennuspotilailla. Ahdistus jää helposti huomiotta, siitä on ikään kuin vain selvittävä ja sen kanssa on pärjättävä. Ahdistus ja masennus ovat kuitenkin merkittäviä sairauksia, ne on otettava vakavasti ja hoidettava asianmukaisesti.
Alakuloisuus
Ajoittainen alakuloisuus, surullisuus tai innottomuus ovat luonnollinen osa elämää. Kyseessä on luonnollinen ja tunnepohjainen reaktio, joka syntyy, kun kohtaamme vaikeuksia, mutta se voi yhtä hyvin ilmaantua yllättäen, ilman syytä. Alakuloisuus ilmenee eri ihmisillä eri tavoin. Joskus alakulo ilmenee surullisuutena ja väsymyksenä, joskus levottomuutena, joskus taas kärttyisyytenä tai ärtyneisyytenä tai levottomuutena. Myös ihmisten suhtautuminen alakuloon vaihtelee. Joku itkee ja etsii lohtua, joku haluaa vain olla rauhassa. Alakuloisuus häviää lähes aina itsestään ilman hoitoa.
Jos tunnet olosi alakuloiseksi pitkään, yli kaksi viikkoa, etkä halua tai jaksa tehdä asioita, joista normaalisti nautit, saattaa kyseessä olla masennus.
Masennus
Masennuksen tunnetiloja ovat alakulo, väsymys ja toivottomuus. Ne kestävät pitkään. Sinusta tuntuu, että energiaa ei ole tai ettet halua tehdä asioita, jotka yleensä ovat tuntuneet mieluisilta. Masennus luetaan psyykkiseksi sairaudeksi. Alakuloisuuden ja masennuksen välinen raja ei ole selvä, mutta masennuksessa oireet ovat vakavampia ja kestävät pidempään. Kun kyseessä on masennus, on tärkeää hakea apua ja tukea. Apua ja hoitoa on saatavilla.
Elämän varrella lähes jokainen masentuu joksikin aikaa. Masennus on ihmiskunnan yleisimpiä terveysongelmia. Euroopassa 1–2 ihmistä 10:stä saa joskus elämänsä aikana hoitoa masennukseen. Tilastojen mukaan 5–7 prosenttia suomalaisista sairastaa masennusta. Masennus on lähes kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. On arvioitu, että 10 prosenttia perusterveydenhuollon potilaista sairastaa masennusta. Mutta vain osa hakee apua.
Masennuksen syyt liittyvät ulkoisten tekijöiden ja henkilön masentumistaipumuksen väliseen vuorovaikutukseen. Taipumus masennukseen on perinnöllinen ominaisuus. On monta ulkoisia tekijää jotka voivat tulle kyseeseen – stressi, läheisen kuolema, taloudelliset ongelmat, työttömyys tai vakava sairaus itsellä tai läheisellä ihmisellä.
Masennuksen varoitusmerkit
Seuraavat masennuksen oireet ovat yleisiä. Hakeudu lääkäriin jos jokin tai jotkin näistä tunnetiloista koskee sinua:
- Surullisuus ja toivottomuuden tunne
- Innottomuus tehdä asioita, joista yleensä nautit
- Univaikeudet tai liiallinen nukkuminen
- Tarmottomuus
- Aloitekyvyttömyys
- Arki tuntuu raskaalta ja merkityksettömältä
- Ahdistus tai levottomuus
- Hitaat ajatukset, puhe tai liikkeet
Näiden lisäksi masennukseen voi liittyä yksi tai useampi seuraavista oireista: itsetunnon puute, keskittymisvaikeudet, ahdistuneisuus, ärtyneisyyden tai vihan tunteet. Sinulla voi olla fyysisiä ongelmia ja itsemurha-ajatuksia.
Jos sinulla on itsemurha-ajatuksia ja harkitset itsemurhaa, et saa olla etkä jäädä yksin.
Hae apua – apua on saatavilla.
Ota tarvittaessa yhteys lähimpään terveysasemaan tai päivystävään sairaalaan.
Saat tukea puhelimitse: Kriisipuhelin 09 2525 0111 (suomeksi)
tai 09 2525 0112 (ruotsiksi)
Suomenkielinen auttava puhelin on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa.
Ruotsinkielinen auttava puhelin on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 16.00–20.00 ja tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 09.00–13.00 (perjantaisin myös englanniksi).
Jos harkitset vakavasti itsemurhaa, hae apua heti.
Soita hätäkeskukseen numeroon 112.
Apua ja itsehoitoa masennukseen
Jos sinulla on jokin edellä mainituista oireista, keskustele lääkärisi kanssa. Kerro hänelle, miltä sinusta tuntuu, ja kysy, onko siihen olemassa hoitoa. Keskustele psykologin tai psykoterapeutin kanssa jos tunnet ahdistusta, surua tai muita kielteisiä tunteita. Tutkimukset osoittavat, että mielenterveysapua saavilla Fabryn tautia sairastavilla ihmisillä on vähemmän masennusta ja että mielenterveysapu voi parantaa heidän elämänlaatuaan ja vähentää kipua.
Jos sinulla on vakava ahdistus tai masennus, sinun on hakeuduttava psykiatrin vastaanotolle, joka voi määrätä sinulle ahdistus- ja masennuslääkkeitä. Pyydä apua ja tukea perheeltä ja ystäviltä. Voit myös kääntyä tukiryhmien ja potilasjärjestöjen puoleen.
Tärkeintä on luoda hyvät elintavat ja että pidät huolta itsestäsi, vaikka se voi olla vaikeaa. Yritä noudattaa näitä neuvoja:
- Liiku
Yritä ulkoilla joka päivä, vaikka se tuntuisi vaikealta. Kävely korttelin ympäri auttaa paljon enemmän kuin ettet menisi ulos ollenkaan. Tutkimukset osoittavat, että liikunta auttaa masennukseen. Kun liikut, kehosi aineenvaihdunta tuottaa aineita, jotka saavat sinut voimaan hyvin. Ne auttavat muun muassa nukkumaan paremmin ja ehkäisevät stressiä. Hyvinvointisi edellyttää päivänvaloa, joten yritä mennä ulos keskellä päivää, kun valoa on eniten. - Nuku riittävästi
Hyvä uni on tärkeä hyvinvoinnille. Yritä mennä nukkumaan samaan aikaan joka ilta, pidä huone pimeänä ja viileänä. - Syö säännöllisesti, monipuolisesti ja terveellisesti
Syö säännöllisesti samoina vuorokauden aikoina. Säännöllinen ateriarytmi vakiinnuttaa hyvät elintavat. Syömistapa ja ruokailu vaikuttavat kehoon. Yritä välttää pikaruokaa, välipaloja ja makeisia. - Vältä alkoholia ja huumeita
Alkoholin käyttö ahdistuksen ja masennuksen tunteiden turruttamiseksi on yleistä. Alkoholi ja huumeet pahentavat kuitenkin pitkän päälle sekä ahdistusta että masennusta. - Vähennä ruutuaikaa
Ruutuajan merkitystä tutkitaan laajalti. On tutkimusviitteitä siitä, että lisääntynyt ruutuaika on yhteydessä masennukseen. Tätä yhteyttä tutkitaan erityisesti lapsilla ja nuorilla. Kun yhdistettiin useita tutkimuksia, joihin osallistui lähes 130 000 ihmistä, todettiin, että viisi tuntia ruutuaikaa päivässä lisää masennuksen riskiä 90 prosenttia. Neljä tuntia ruutuaikaa päivässä lisää riskiä 50 prosenttia. Jos olet alakuloinen tai masentunut, voi olla hyvä ajatus ainakin vähentää ruutuaikaa.
Usein kysyttyä Fabryn taudista
Koska Fabryn tauti on harvinainen ja krooninen sairaus, jo sen toteaminen herättää monia kysymyksiä ja huolia. Tässä vastataan 13 yleisimpään kysymykseen, joita Fabryn tautia sairastavat ihmiset usein esittävät.
Mikä on Fabryn tauti?
addFabryn tauti on harvinainen, perinnöllinen sairaus, johon sairastuu noin 2 ihmistä 100 000:sta.
Fabryn taudissa entsyymi alfa-galaktosidaasi A puuttuu. Elimistö tarvitsee tätä entsyymiä erilaisten aineiden hajottamiseen solujen sisällä. Jos alfa-galaktosidaasi A:ta on liian vähän tai sitä ei ole lainkaan – kuten Fabryn taudissa – näitä aineita ei pystytä hajottamaan, vaan ne kertyvät solujen sisään. Tämä johtaa solujen tuhoutumiseen, mikä puolestaan vahingoittaa verisuonia ja muita elimiä. Alfa-galaktosidaasi A:n puutos voi vahingoittaa muun muassa munuaiskudosta, sydänlihasta, silmän sarveiskalvoa ja hermoja.
Mitkä ovat Fabryn taudin oireet?
addOireet vaihtelevat eri yksilöiden välillä ja myös oireiden voimakkuus vaihtelee. Toisilla oireet ovat kiistattoman vakavat, toisilla ne ovat epämääräisempiä ja onpa niitäkin joilla ei ole lainkaan oireita. Taudin vaikeusaste riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon entsyymiaktiivisuutta soluissa on jäljellä.
Fabryn taudin oireet vaihtelevat suuresti, mutta osa oireista on tyypillisiä ja herättävät Fabryn taudin epäilyn.
Tyyppioireet ovat:
- Toistuvat voimakkaat kipukohtaukset käsissä ja jaloissa
- Pieniä violetteja tai tummanpunaisia täpliä iholla (angiokeratooma)
- Heikentynyt kyky hikoilla
- Sydämen vasemman kammion laajentuminen nuorilla aikuisilla
- Tuntemattomasta syystä johtuva aivohalvaus nuorilla aikuisilla
- Krooninen munuaissairaus nuorilla aikuisilla
- Munuaisissa useita rakkuloita (kystia)
- Sarveiskalvossa oleva pyörteenmuotoinen kerrostuma, jonka optikot ja silmälääkärit voivat nähdä silmätutkimuksessa.
Onko Fabryn taudissa eroa naisten ja miesten välillä?
addKyllä. Fabryn tauti johtuu mutaatiosta geenissä, joka sijaitsee X-kromosomissa. Pojilla/miehillä on yksi X-kromosomi ja yksi Y-kromosomi, ja tytöillä/naisilla on kaksi X-kromosomia.
Fabryn tautia sairastavilla pojilla/miehillä ei ole lainkaan tai hyvin vähän alfa-galaktosidaasi A entsyymiä, kun taas tytöillä/naisilla voi olla normaalit entsyymitasot. Koska taudin vaikeusaste liittyy muun muassa soluissa jäljellä olevan entsyymiaktiivisuuden tasoon, Fabryn taudin ilmeneminen voi vaihdella miesten ja naisten välillä.
Aiemmin arveltiin, että naiset olivat vain taudin kantajia eivätkä siksi sairastuneet itse. Nyt tiedetään, että joillakin naisilla ei ole lainkaan oireita, kun taas toiset ovat vaarassa sairastua yhtä vakavasti kuin miehet.
Ensimmäiset aikuisiän oireet ja komplikaatiot ilmenevät naisilla yleensä myöhemmin kuin miehillä.
Kuinka Fabryn tauti diagnosoidaan?
addKoska Fabryn tauti on perinnöllinen sairaus, diagnoosin saaneen henkilön perhe ja lähisukulaiset tutkitaan usein. Näissä tapauksissa tauti diagnosoidaan jo varhaisessa elämänvaiheessa. Sen sijaan perheissä, joissa Fabryn tautia ei ole ilmennyt, voi kestää hyvin pitkään ennen kuin tauti diagnosoidaan ensimmäisen kerran.
Virhediagnoosit eivät ole harvinaisia. Fabryn tauti sekoitetaan usein mm. seuraaviin sairauksiin: Ménièren tauti, Crohnin tauti, multippeliskleroosi, reumakuume, niveltulehdus, Raynaud’n ilmiö, ärtyvän suolen oireyhtymä ja erytromelalgia.
Pojilla/miehillä diagnoosi voidaan tehdä myös osoittamalla, että alfa-galaktosidaasi A -entsyymin aktiivisuus plasmassa ja/tai valkosoluissa on matala tai sitä ei ole lainkaan.
Tytöillä/naisilla sukuhistoria voi riittää diagnoosiin, koska tytöllä/naisella on aina mutaatio, jos hänen isällään on Fabryn tauti tai jos hänellä on sekä poika että veli joilla on Fabryn tauti.
Pohjoismaissa käytetään nykyään niin sanottuja seulontapaneeleita. Tämä tarkoittaa, että useita geenejä tutkitaan, jos potilaalla on jokin tietty oire. Esimerkiksi GLA-geeni kuuluu hypertrofisen kardiomyopatian seulontapaneeliin, joten jos potilaalta haetaan tätä sydänsairautta, GLA-geenin mutaatio voidaan havaita sattumalta. Mutaatio ei kuitenkaan aina aiheuta tautia, ja siksi tämmöisessä tilanteessa on tärkeää keskustella Fabryn tautiin erikoistuneen lääkärin kanssa.
Kuinka Fabryn tauti periytyy?
addMiehillä ja naisilla on erilainen riski siirtää Fabryn tauti lapsilleen, koska kyseessä on peittyvästi (resessiivisesti) periytyvä X-sidonnainen sairaus. Tämä tarkoittaa, että mutaatio sijaitsee sairastuneen miehen X-kromosomilla ja sairastuneen naisen toisella kahdesta X-kromosomista.
Fabryn tautia sairastava nainen siirtää toisen kahdesta X-kromosomeistaan kaikille lapsilleen, eli todennäköisyys, että mutaatio periytyy lapselle on 50 prosenttia. Fabryn tautia sairastava mies siirtää X-kromosominsa vain tyttärilleen, joten hän siirtää taudin kaikille tyttärilleen mutta ei pojilleen, jotka perivät sen sijaan isältään Y-kromosomin. Lapset, sekä pojat että tyttäret, jotka perivät X-kromosomin jossa ei ole mutaatiota, eivät saa Fabryn tautia eikä tauti periydy lapsille.