Oireet
Fabryn taudissa on monta oiretta ja ne vaihtelevat suuresti. Ne vaihtelevat sukupuolten ja yksilöiden välillä ja muuttuvat ajan myötä. Tämä voi vaikeuttaa taudinmääritystä. On kuitenkin olemassa joitakin Fabryn taudille tyypillisiä oireita.
Fabryn taudin oireet
Fabryn taudin oireet vaihtelevat suuresti yksilöiden välillä ja ajan myötä. Alla on luettelo oireista, joita Fabryn tauti voi aiheuttaa:
Aivot ja hermot
add- Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)/aivohalvaus
- Kipu
- Polttava tunne käsissä ja jaloissa
- Herkkyys lämmölle/kylmälle
- Huimaus ja tasapainohäiriöt
Sydän ja keuhkot
add- Laajentunut sydän
- Sydäninfarkti
- Sydämen vajaatoiminta
- Sydämen rytmihäiriöitä
- Yskä/hengityksen vinkuminen
- Hengitysvaikeudet
Munuaiset
add- Munuaisten toimintahäiriö
- Munuaisten vajaatoiminta
- Valkuaista virtsassa
Silmät ja korvat
add- Samentunut sarveiskalvo, joka ei vaikuta näkökykyyn
- Kuulon heikkeneminen
- Tinnitus
Iho
add- Pieniä violetteja/tummanpunaisia täpliä navan ja polvien välissä
- Hikoilua normaalia enemmän
- Hikoilua normaalia vähemmän
Vatsa ja suolisto
add- Pahoinvointi
- Ripuli
- Ummetus
- Vatsakouristukset ja kipu
- Turvotus ja ilmavaivat
- Kylläisyyden tunne ennen aterian päättymistä
- Oksentelu
- Ruokaintoleranssi
Luusto
add- Osteoporoosi
Psykologiset oireet
addFyysiset oireet voivat vaihdella ajan myötä ja johtaa psyykkisiin ongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen.
Muut
add- Väsymys, joka ei helpota levolla tai unella (fatiikki)
On tärkeää seurata, muuttuvatko oireet tai ilmaantuuko uusia. Kirjoita havaintosi muistiin ja säästä ne seuraavaa lääkärissä käyntiä varten, jotta voit saada tarvitsemaasi apua ja neuvoja taudin kurissa pitämiseksi.
Fabryn taudin vaikeusaste vaihtelee suuresti ja liittyy muun muassa siihen, kuinka paljon entsyymiaktiivisuutta on jäljellä soluissa. Oireet vaihtelevat sekä yksilöiden välillä että ajan myötä. Joillakin oireet ovat vakavia, toisilla ne ovat epämääräisiä, ja joillakin ei ole lainkaan oireita.
Ensimmäiset oireet (käsien ja jalkojen kipujaksot) voivat ilmaantua lapsuudessa, yleensä 3–10 vuoden iässä, ja tytöillä yleensä muutamaa vuotta myöhemmin kuin pojilla. Nämä oireet ilmenevät usein kuumeen, fyysisen aktiivisuuden, stressin tai elimistön lämpötilan muutosten yhteydessä.
Elämä Fabryn taudin kanssa
Harvinaissairaudet, kuten Fabryn tauti, aiheuttavat erilaisia huolenaiheita kuin yleiset sairaudet. Erilaisuus voi olla vaikeaa, kun useimmat ihmiset joiden kanssa olet tekemisissä, eivät ole koskaan kuulleetkaan diagnoosistasi. Et kuitenkaan ole yksin – maailmassa on 300 miljoonaa ihmistä, joilla on jokin harvinaissairaus.
Fabryn tautia sairastavien lasten oireet
Ensimmäiset oireet – käsien ja jalkojen kipukohtaukset – voivat ilmaantua lapsuudessa, yleensä 3–10 vuoden iässä, ja tytöillä yleensä muutama vuosi myöhemmin kuin pojilla. Näitä oireita kutsutaan Fabryn kriiseiksi, ja niitä esiintyy usein kuumeen, fyysisen aktiivisuuden, stressin tai kehon lämpötilan muutosten yhteydessä. Kipu voi levitä muualle kehoon ja kestää muutamasta minuutista useisiin päiviin.
Lasten hikoilukyky voi myös heikentyä, heillä voi olla pieniä violetteja tai tummanpunaisia ihomuutoksia (angiokeratooma) navasta alaspäin reiden puoliväliin rajoittuvalla ihoalueella, ja heillä voi esiintyä vatsakipua ja ripulia aterioiden jälkeen. Vatsakipu ja ripuli voivat johtaa ruokahaluttomuuteen ja siten painonpudotukseen ja kasvun hidastumiseen. Lapset voivat myös kokea huomattavaa väsymystä ja heikentynyttä hyvinvointia.
Neuvoja Fabryn taudin hallintaan
Harvinaissairauteen sairastuminen voi olla monella tavoin vaikeaa. Vaikka tilanne on vaikea, voit silti tehdä paljon vaikuttaaksesi jokapäiväiseen elämääsi, jotta voit elää mahdollisimman hyvin sairaudestasi huolimatta.
Fabryn tautia sairastavien aikuisten oireet
Fabryn tauti on synnynnäinen sairaus, joka etenee hitaasti eli sairaus pahenee ihmisen ikääntyessä. Tämä tarkoittaa, että aikuisilla voi olla enemmän oireita kuin lapsilla. Oireet vaihtelevat sekä iän että yksilöiden välillä.
Lapsilla esiintyvien oireiden lisäksi aikuisilla voi olla taudin aiheuttamia muutoksia munuaisissa, sydämessä ja aivojen verisuonissa näihin liittyvine oireineen. Myös keuhkot voivat sairastua, mikä voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja krooniseen keuhkoputkitulehdukseen. Myös ruoansulatuskanavan oireita saattaa ilmetä, kuten pahoinvointia, ripulia, kylkikipua ja runsasta suolikaasun muodostumista. Joillakin ihmisillä sormet ja varpaat kipeytyvät ja muuttuvat valkoisiksi kylmässä (verisuonten supistumisen vuoksi). Purppuranpunaiset tai tummanpunaiset ihomuutokset (angiokeratoomat) lisääntyvät yleensä iän myötä.
Monet kokevat, että käsien ja jalkojen polttava tunne ja kipu vähenevät iän myötä. Tämä johtunee siitä, että hermosäikeet tuhoutuvat taudin edetessä.
Osalla Fabryn tautia sairastavista potilaista on vaikeita kipukohtauksia, joita kutsutaan Fabryn kriiseiksi. Nämä kohtaukset voivat kestää muutamasta minuutista useisiin päiviin. Fabryn kriisin voi laukaista fyysinen rasitus, kuume tai lämpötilan muutokset, ja ne voivat vaikeuttaa liikkumista. Liikuntaa suositellaan kuitenkin Fabryn taudissa, vaikka liikkuminen voi olla hankalaa. Silloin on tärkeää pyrkiä pitämään kehon lämpötila matalana.
Alkoholin nauttiminen lisää joillekin aikuispotilaille kipua ja huonontaa oloa yleisesti.
Miesten ja naisten välinen ero
Fabryn tauti johtuu mutaatiosta GLA-geenissä, joka sijaitsee X-kromosomissa. Koska miehillä on yksi X-kromosomi ja yksi Y-kromosomi ja naisilla kaksi X-kromosomia, taudin oireet voivat vaihdella sukupuolten välillä.
Fabryn tautia sairastavilla pojilla/miehillä ei ole lainkaan tai hyvin vähän alfa-galaktosidaasi A entsyymiä, kun taas tytöillä/naisilla voi olla normaali entsyymiaktiivisuus. Taudin vakavuus on yhteydessä muun muassa soluissa jäljellä olevan entsyymiaktiivisuuden tasoon, minkä vuoksi oireet voivat vaihdella miesten ja naisten välillä.
Aiemmin arveltiin, että naiset ovat vain taudin kantajia eivätkä siksi sairastuisi itse. Nyt tiedetään, että joillakin naisilla ei ole lainkaan oireita, mutta toisilla on riski sairastua yhtä vakavasti kuin miehillä. Aikuisten naisten ensimmäiset oireet ja komplikaatiot ilmaantuvat kuitenkin yleensä myöhemmin kuin miesten.
Fabryn tauti
Fabryn taudissa puuttuu entsyymi nimeltä alfa-galaktosidaasi A. Sitä tarvitaan elimistössä tiettyjen aineiden hajottamiseen solujen sisällä. Näitä aineita ovat erityisesti Gb3. Jos entsyymiä on liian vähän (tai sitä ei ole lainkaan), nämä aineet kertyvät soluihin, solut tuhoutuvat ja verisuonet ja muut elimet vaurioituvat. Tauti on perinnöllinen.
Miten Fabryn tauti diagnosoidaan
Monien Fabryn tautia sairastavien tie diagnoosiin voi olla pitkä, kun taas toisilla tauti todetaan varhain, koska jollakulla perheenjäsenellä tai lähisukulaisella on Fabryn tauti. Diagnoosin tekeminen on joskus vaikeaa, ja diagnoosiprosessi eroaa miesten ja naisten välillä, samoin kuin diagnoosiin päätymiseen kuluva aika.
Koska Fabryn tauti on perinnöllinen, diagnoosin saaneen henkilön perhe ja lähisukulaiset tutkitaan usein. Näin tauti diagnosoidaan joskus jo varhaisessa vaiheessa. Sen sijaan perheissä, joissa Fabryn tautia ei tunneta, voi kestää hyvin pitkään, ennen kuin ensimmäinen diagnoosi tehdään.
Vaikea diagnosoida
Fabryn tauti on harvinaissairaus, jota sairastaa noin 2 ihmistä 100 000:sta. Suomessa tautia tiedetään sairastavan noin 120 ihmistä, mutta luultavasti on paljon niitä, joita ei ole vielä diagnosoitu. Koska on olemassa yli 6 000 erilaista harvinaista sairautta, yksittäisen lääkärin on mahdotonta tuntea niitä kaikkia.
Fabryn taudin oireet voivat vaihdella suuresti, ja joskus ne ovat epämääräisiä. Tämän vuoksi ja koska terveydenhuoltojärjestelmän tietämys Fabryn taudista on usein rajallista, tutkimukset ja diagnoosiin päätyminen voivat kestää jopa useita vuosia.
Virhediagnoosit ovat tavallisia. Fabryn tauti sekoitetaan usein mm. seuraaviin sairauksiin: Ménièren tauti, Crohnin tauti, multippeliskleroosi, reumakuume, niveltulehdus, Raynaud’n ilmiö, ärtyvän suolen oireyhtymä ja erytromelalgia.
Fabryn tautia on syytä epäillä näiden oireiden yhteydessä
Fabryn tautia on syytä epäillä useiden oireiden perusteella.
Nämä oireet ovat:
- Toistuvat voimakkaat kipukohtaukset käsissä ja jaloissa
- Pieniä violetteja tai tummanpunaisia täpliä iholla (angiokeratooma)
- Heikentynyt kyky hikoilla
- Sydämen vasemman kammion laajentuminen nuorilla aikuisilla
- Tuntemattomasta syystä johtuva aivohalvaus nuorilla aikuisilla
- Krooninen munuaissairaus nuorilla aikuisilla
- Munuaisissa useita kystia
- Sarveiskalvossa oleva pyörteenmuotoinen kerrostuma, jonka optikot ja silmälääkärit voivat todeta silmätutkimuksessa.
Miten Fabryn tauti diagnosoidaan
Jos GLA-mutaatiota esiintyy suvussa, diagnoosi tehdään yleensä mutaatiotestauksen avulla.
Pojilla/miehillä diagnoosi voidaan tehdä myös osoittamalla, että alfa-galaktosidaasi A -entsyymin aktiivisuus plasmassa ja/tai valkosoluissa on matala tai olematon.
Tytöillä/naisilla sukuhistoria voi riittää diagnoosin tekemiseen, kun tytöllä/naisella on sairas isä tai sekä sairas poika että sairas veli, sillä näissä tilanteissa hän on aina perinyt mutaation.
Pohjoismaissa käytetään nykyään niin sanottuja seulontapaneeleita. Tämä tarkoittaa, että tutkitaan useita geenejä, jos potilaalla on tietty oire. Esimerkiksi GLA-geeni sisältyy hypertrofisen kardiomyopatian seulontapaneeliin, ja siksi GLA-mutaatio voi löytyä sattumalta, kun tätä sydänsairautta tutkitaan. Kaikki GLA-geenin mutaatiot eivät kuitenkaan ole patogeenisiä, ja siksi on tärkeää keskustella Fabryn tautiin erikoistuneen lääkärin kanssa, jotta voidaan vahvistaa löydetyn mutaation merkitys potilaan terveydelle.
Periytyykö tauti lapsilleni?
Koska Fabryn tauti on perinnöllinen sairaus, kantaja- ja sikiödiagnostiikka on mahdollista, jos mutaatio kulkee suvussa.
Usein kysyttyä Fabryn taudista
Koska Fabryn tauti on harvinainen ja krooninen sairaus, jo sen toteaminen herättää monia kysymyksiä ja huolia. Tässä vastataan 13 yleisimpään kysymykseen, joita Fabryn tautia sairastavat ihmiset usein esittävät.
Mikä on Fabryn tauti?
addFabryn tauti on harvinainen, perinnöllinen sairaus, johon sairastuu noin 2 ihmistä 100 000:sta.
Fabryn taudissa entsyymi alfa-galaktosidaasi A puuttuu. Elimistö tarvitsee tätä entsyymiä erilaisten aineiden hajottamiseen solujen sisällä. Jos alfa-galaktosidaasi A:ta on liian vähän tai sitä ei ole lainkaan – kuten Fabryn taudissa – näitä aineita ei pystytä hajottamaan, vaan ne kertyvät solujen sisään. Tämä johtaa solujen tuhoutumiseen, mikä puolestaan vahingoittaa verisuonia ja muita elimiä. Alfa-galaktosidaasi A:n puutos voi vahingoittaa muun muassa munuaiskudosta, sydänlihasta, silmän sarveiskalvoa ja hermoja.
Mitkä ovat Fabryn taudin oireet?
addOireet vaihtelevat eri yksilöiden välillä ja myös oireiden voimakkuus vaihtelee. Toisilla oireet ovat kiistattoman vakavat, toisilla ne ovat epämääräisempiä ja onpa niitäkin joilla ei ole lainkaan oireita. Taudin vaikeusaste riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon entsyymiaktiivisuutta soluissa on jäljellä.
Fabryn taudin oireet vaihtelevat suuresti, mutta osa oireista on tyypillisiä ja herättävät Fabryn taudin epäilyn.
Tyyppioireet ovat:
- Toistuvat voimakkaat kipukohtaukset käsissä ja jaloissa
- Pieniä violetteja tai tummanpunaisia täpliä iholla (angiokeratooma)
- Heikentynyt kyky hikoilla
- Sydämen vasemman kammion laajentuminen nuorilla aikuisilla
- Tuntemattomasta syystä johtuva aivohalvaus nuorilla aikuisilla
- Krooninen munuaissairaus nuorilla aikuisilla
- Munuaisissa useita rakkuloita (kystia)
- Sarveiskalvossa oleva pyörteenmuotoinen kerrostuma, jonka optikot ja silmälääkärit voivat nähdä silmätutkimuksessa.
Onko Fabryn taudissa eroa naisten ja miesten välillä?
addKyllä. Fabryn tauti johtuu mutaatiosta geenissä, joka sijaitsee X-kromosomissa. Pojilla/miehillä on yksi X-kromosomi ja yksi Y-kromosomi, ja tytöillä/naisilla on kaksi X-kromosomia.
Fabryn tautia sairastavilla pojilla/miehillä ei ole lainkaan tai hyvin vähän alfa-galaktosidaasi A entsyymiä, kun taas tytöillä/naisilla voi olla normaalit entsyymitasot. Koska taudin vaikeusaste liittyy muun muassa soluissa jäljellä olevan entsyymiaktiivisuuden tasoon, Fabryn taudin ilmeneminen voi vaihdella miesten ja naisten välillä.
Aiemmin arveltiin, että naiset olivat vain taudin kantajia eivätkä siksi sairastuneet itse. Nyt tiedetään, että joillakin naisilla ei ole lainkaan oireita, kun taas toiset ovat vaarassa sairastua yhtä vakavasti kuin miehet.
Ensimmäiset aikuisiän oireet ja komplikaatiot ilmenevät naisilla yleensä myöhemmin kuin miehillä.
Kuinka Fabryn tauti diagnosoidaan?
addKoska Fabryn tauti on perinnöllinen sairaus, diagnoosin saaneen henkilön perhe ja lähisukulaiset tutkitaan usein. Näissä tapauksissa tauti diagnosoidaan jo varhaisessa elämänvaiheessa. Sen sijaan perheissä, joissa Fabryn tautia ei ole ilmennyt, voi kestää hyvin pitkään ennen kuin tauti diagnosoidaan ensimmäisen kerran.
Virhediagnoosit eivät ole harvinaisia. Fabryn tauti sekoitetaan usein mm. seuraaviin sairauksiin: Ménièren tauti, Crohnin tauti, multippeliskleroosi, reumakuume, niveltulehdus, Raynaud’n ilmiö, ärtyvän suolen oireyhtymä ja erytromelalgia.
Pojilla/miehillä diagnoosi voidaan tehdä myös osoittamalla, että alfa-galaktosidaasi A -entsyymin aktiivisuus plasmassa ja/tai valkosoluissa on matala tai sitä ei ole lainkaan.
Tytöillä/naisilla sukuhistoria voi riittää diagnoosiin, koska tytöllä/naisella on aina mutaatio, jos hänen isällään on Fabryn tauti tai jos hänellä on sekä poika että veli joilla on Fabryn tauti.
Pohjoismaissa käytetään nykyään niin sanottuja seulontapaneeleita. Tämä tarkoittaa, että useita geenejä tutkitaan, jos potilaalla on jokin tietty oire. Esimerkiksi GLA-geeni kuuluu hypertrofisen kardiomyopatian seulontapaneeliin, joten jos potilaalta haetaan tätä sydänsairautta, GLA-geenin mutaatio voidaan havaita sattumalta. Mutaatio ei kuitenkaan aina aiheuta tautia, ja siksi tämmöisessä tilanteessa on tärkeää keskustella Fabryn tautiin erikoistuneen lääkärin kanssa.
Kuinka Fabryn tauti periytyy?
addMiehillä ja naisilla on erilainen riski siirtää Fabryn tauti lapsilleen, koska kyseessä on peittyvästi (resessiivisesti) periytyvä X-sidonnainen sairaus. Tämä tarkoittaa, että mutaatio sijaitsee sairastuneen miehen X-kromosomilla ja sairastuneen naisen toisella kahdesta X-kromosomista.
Fabryn tautia sairastava nainen siirtää toisen kahdesta X-kromosomeistaan kaikille lapsilleen, eli todennäköisyys, että mutaatio periytyy lapselle on 50 prosenttia. Fabryn tautia sairastava mies siirtää X-kromosominsa vain tyttärilleen, joten hän siirtää taudin kaikille tyttärilleen mutta ei pojilleen, jotka perivät sen sijaan isältään Y-kromosomin. Lapset, sekä pojat että tyttäret, jotka perivät X-kromosomin jossa ei ole mutaatiota, eivät saa Fabryn tautia eikä tauti periydy lapsille.